Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Jesus Mari Debak, eskuratu zuen santalutzitako buzkantza saria (029. alea)

Urretxu eta Zumarraga
1997/11/30
Otamotz

Lehiaketan, ardi odolez eta ardi gantzaz egindako odolkiak hartu dira kontuan. Ardi odolari behiarena nahastuz egin zitezkeen, edo behi odola hutsik izanez ere bai. Lehiaketan odolkigile industrialek soilik hartu zezaketen parte. Epaimahaikideek, itxura, usaina, zaporea eta osaketa fisiko-kimikoa hartu zuten kontuan epaia ematerako orduan eta baldintza hauek kontutan hartu ondoren, zortzi epaimahaikideek, Jesus Mari Deba ormaiztegiarrak egindako buzkantzak saritu zituzten.

Lehiaketako epaimahaia, sukaldari eta aditu ezagunez osatua egon zen. Busca Agirre sendia, Juan Jose Lapitz, Jose Juan Castillo, Patxi Mendizabal, Alberto Elorza, Pedro Ruiz Elizondo, Juan Manuel Garmendia eta Luis Juan Unanuak osatu zuten epaimahaia.

Jesus Mari Deba irabazleak, aurtengoarekin hirugarren aldiz jarraian irabazi du santalutzitako Buzkantza Lehiaketa. 1991. eta 1993. urteetan bigarren saria lortu zuen eta 1986an, hirugarren saria. Lehiaketa irabazteagatik, 50.000 pezeta, prentsan iragarkia, plaka eta diploma jaso ditu. Bigarren saria, Legazpiko Urcelay harategiarentzat izan zen. Honek, 1991n eta 1993an lehen. saria lortu zuen. 1992an bigarren saria eta 1994an, hirugarren saria. Bestalde, Ormaiztegiko buzkantza lehiaketan ere lehen saria lortu zuen 1995an. Aurten bigarren egiteagatik 50.000 pezetako saria jaso du.

Azkenik, 30.000 pezetako sari berezi bat ere bazegoen aurkezpen onenarentzat eta hau, herrian geratu zen, Fernando Salegi zumarragarrak lortu baitzuen.

1986. urtetik aurrera Busca Isusiren omenez

1916ko irailaren 7an jaio eta 1986ko uztailaren 16an hil zen Busca Isusi, Zumarragak izan duen idazle garrantzitsuenetako bat. Euskal sukaldaritzan ospe handia bereganatu zuen, Aranzadi Zientzi Elkarteko lehendakariordea izatera heldu zelarik.

Bere lan profesionaletan, Martzillan sortutako lehen barazki enpresako fundatzailea izan zen. Liburu, artikulu eta hitzaldietan, beti agertu zuen gastronomiarekiko ardura.

Santalutzitako Buzkantza Lehiaketako orain arteko irabazleak:

  • 1983: Luis Egiburu (Urretxu)
  • 1984, 1985, 1986, 1988 eta 1992an:  Iñaki Campos (Ormaiztegi)
  • 1987: Maria Dolores Arruabarrena (Zumarraga)
  • 1989: Victoriano Intsausti (Zumarraga)
  • 1990: Erratzubehekoa baserria (Urretxu)
  • 1991 eta 1993: Pedro Urzelai (Legazpia)
  • 1994: Alfonso Arratibel (Zumarraga)
  • 1995, 1996 eta 1997an: Jesus Mari Deba (Ormaztegi

 

Jesus Mari Deba: Lehiaketa honek ospea ematen dizu

Hiru urtez jarraian irabazteak badu meritua. Pozik egoteko modukoa izango da zalantzarik gabe.
Bai, bai. Ez dakit suertea edo suertea baino zeozer gehiago den baina hiru urtetan segidan irabaztea nahiko zaila da bai. Pozik nago.

Aurten irabaztea espero zenuen?
Bueno nik, atzo probatu nituen nik egindako buzkantzak eta banekien azkena behintzat ez nintzela izango. Irabaztea zaila ikusten nuen baina tira, maila ona egon omen da eta guztien artean nire buzkantzak saritzeak ilusioa ematen du.

Bakoitzak buzkantzak egiteko modu bat du. Ba al dute sekreturik zure buzkantzek?
Sekreturik ez dago. Niri, zail samarra egiten zait buzkantza hauek egitea, odolkiak txerriarenarekin egiten ohituak baikaude. Nahiko natural egiten ditugu eta puntu polita hartura diogula pentsatzen dut. Lehen egiten ziren posturan egiten jarraitzen dugu. Baina sekreturik ez dago.

Santalutzitako Buzkantza Lehiaketako irabazlea izateak ospea ekarriko du ezta?
Bai. Behin txapeldun irtenez gero gehiago saltzen da. Ospe pixka bat ere hartzen duzu eta diferentzia badago bai, jendeak gehiago ezagutzen zaitu eta saltzeko momentuan ikaragarri nabaritzen da.

 

Buzkantza nola egin

Buzkantza egiteko honako tresnak eta osagaiak behar dira.
Tresnak: lapikoa, aiztoa eta ontzi handi bat.
Osagaiak: ardi gantza, tipula, oreganoa, perrexila, porruak, pipermina, gatza eta ardi hestea.
Ardi gantza ondo txikitu ondoren lapikoan jarri eta sutan urtu arte utzi behar da. Ardi gantza urtzen denean, lapikora kipula bota, eta egosten jarri behar da. Aiztoa hartu eta oreganoa, perrexila, porruak eta ardi gantzaren baresarea gordina txikitu behar dira, gatza eta pipermin pixka bat ere bota behar da. Orain, ontzi handia ardiaren odolez beteko dugu eta aurrez aipaturiko osagai guztiak ardiaren odolarekin nahastu beharko dira.
Osagai guztiak nahastu ondoren, ardiaren hestea den tutu luze batean pasatuko da dena. Ez da komeni ahaztea hestea betetzeko behar diren osagaiak zapaldu egin behar direla. Ondoren, heste guztiak osagaiez beteta ditugunean, soka bat erabiliz, korapiloak egingo dizkiogu nahi dugun neurrian, era honetan buzkantzaren itxura hartuko du. Korapilatze lanak bukatu ondoren, buzkantzak su txikian, ordu erdiz egosten jarriko ditugu.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Musti Taldeak Imanoli oroigarria oparitu dio, eskerrak emateko

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
2

Urolaren Lantarongo garaipen historikoaren 40. urteurrena

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
3

Urretxu-Zumarragako taldeak irabazi du Lazkaomendiko jaietako herri kirol desafioa

2025/05/04
Urretxu eta Zumarraga
4

1936ko gerrari eta bere ondorenari buruzko dokumentala eta mahai-ingurua, ostegunean Zelai Arizti kultur etxean

2025/05/06
Urretxu eta Zumarraga
5

Gazte bat atxilotu dute Zumarragako geltokian, bi maleta lapurtzea leporatuta

2025/05/05
Zumarraga
6

Emakumezkoen Itzulia Zumarragatik abiatuko da, maiatzaren 16an

2025/05/07
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT