Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Etxeberri jatetxeko Zubizarreta sendia saritu du Euskal Gastronomi Akademiak (033. alea)

Urretxu eta Zumarraga
1998/01/23
Otamotz

Zer suposatzen du sariak zuentzat?

 Iharduera bat saritzeak esanahi handia du guretzat. Etxehonetan, gure aiton-amonak hasi ziren, gurasoak ondoren, orain gu etaseme-alabak ere badatoz. Lau belaunaldia dira beraz. Jose Maria Busca Isusi sariak balio sentimentala du niretzat. Lagun handiak izanginen eta elkarrekin lantxo batzuk egindakoak gara. Sukaldaritzarenmunduan bide berriak urratu  zituen. Agian, lehendik bazeudenbide horiek baina Busca Isusi izan zen bide berri horienbultzatzailea. Gogoan dut, garai batean Madrilera joaten zelatelebistara, hitzaldi asko ematen zituela eta Bilbora, Correoegunkarira ere joaten zela. 13 pezetako menuak proposatzen zituen etajendeak ez zuen aintzakotzat hartzen. Baina arrazoia zuen. Ordukosoldatak ikusita, etxeko andreek, ez zuten beste erremediorik. BuscaIsusi ez zen behar bezala baloratu. Bada esaera zahar bat erdarazkasu honetarako: “En tu tierra no serás profeta”.

Nolakoa izan da Etxeberriren bilakaera?

Oso erraza da azaltzea. Goierriko zonalde hau beti izanda industriala. Garai batean hiru tren geltoki zeuden hemen,Baskongado, Urola eta Renfekoa. Orduan, jende asko sartzen zenherrira. Gure negozioa, industriaren bilakaeraren baitan eraman dugu.Bezeroak erakutsi digu zer bide jarraitu eta ze aldaketa egin. Hasi,edifizio zaharrean banketeak emanez hasi ginen. Gero, ez zela nahikoaikusi genuen, bazkaltzera etortzen ziren industriariak, gelak beharzituztela konturatu baikinen. Ondorioz, hotela eraiki eta hasierabatean genituen jangelak aldatu eta erosoagoak jarri genituen. Hauxeizan da familiak jarraitu duen bidea eta hala jarraitzen dugu. Orain, baserriko ganbarak ziren tokian handitze lanak egin ditugu 11gela gehiago jarriz .

Jatetxeak izen ona du. Nola lortzen da hori? Non dagosekretua?

Sekretua bi alorretan dago. Bata, familian. Zubizarretasendian harreman onak ditugu eta hori beti da lagungarri. Bestalde,jateko produktuetan ere, asmatu egin behar da. Hau da, produktu onaerosi beharra dago. Produktuak erosterakoan argi uzten dut nikgustukoen zein dudan,  bestela, badakite ez dudala gehiagoerosiko. Bestalde, hilabetean behin, inguruetako merkatu guztiakikustera joatea gustatzen zait, ze giro dagoen eta ze produktudagoen  aztertzeko. Produktu berri asko agertzen ari baitira.Busca Isusik beti esaten zuen, hemen hasi eta  200 kilometrokoinguruan,  produktu guztietan onena daukagula. Arrain, haragieta barazki onenak inguruan ditugu. Produktuaren gainean egon beharradago beti.

Zenbat ezkontza izaten  dituzue urtean?

Udaberrian hasi, maiatza, apirila inguru horretan ezkontzen dinamika horretan sartzen gara eta urrira arte. Abuztukohilabetean izan ezik larunbatero izaten dugu ezkontzaren bat. Denaden, orain  jende guztiak larunbatean ezkondu  nahi izatendu eta hori guretzat arazo bat da, ez baitugu denontzat lekuriklarunbatetan.

Horrenbeste urtetan famatu bat baino gehiago pasatuko zen  zuen jatetxetik.

Bai. Dena den, guztiei tratu bera ematen diegu. Nahiagodut izenik ez ematea baina izan da jende garrantzitsua bai.Kirolariak, toreatzaileak…

Euskal Herrian,  esaten den bezain ongi jaten alda?

Bai. Gure kulturaren ezaugarri  bat da. Hala izanda eta aurrerantzean ere hala izango da. Txuletak adibidezelkarteetan nola jaten diren ikaragarria da. Euskaldunak eseri egitengara jatera eta gustu onekoak gara.

Euskal Herrian sukaldari talde bat fama onekoa dago.Zer moduz datoz gazteak?

Juan Mari Arzak, Pedro Subijana, Karlos Argiñano,Martin Berasategi, Zuberoa jatetxeko anaiak… asko daude. Etagazteak ere ondo datoz, maisu hauengandik ikasten ari baitira.Sukaldaritza Eskolak ere lan ona egiten ari dira nahiz eta behinikasketak amaitu eta gero, esperientzia beharra duten ikasleek.

Ihauteriak datozela eta ze  menu gomendatzenduzu?

Menu asko daude diruaren arabera. Koktel bat pikatzekoaukera zabala emanez… edo mahaian bestela pikatzeko aukera zabalaeman eta ondoren plater bat aukeratu. Onena, ezarritako menua baino,aukera jartzea da. Sarrerak jan ondoren aukera  zabala emanbehar zaio bezeroari. Agian beteta egongo baita eta ondoren datorrenajateko gogo gehiegirik gabe izango da.

 

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Musti Taldeak Imanoli oroigarria oparitu dio, eskerrak emateko

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
2

Urolaren Lantarongo garaipen historikoaren 40. urteurrena

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
3

Urretxu-Zumarragako taldeak irabazi du Lazkaomendiko jaietako herri kirol desafioa

2025/05/04
Urretxu eta Zumarraga
4

1936ko gerrari eta bere ondorenari buruzko dokumentala eta mahai-ingurua, ostegunean Zelai Arizti kultur etxean

2025/05/06
Urretxu eta Zumarraga
5

Gazte bat atxilotu dute Zumarragako geltokian, bi maleta lapurtzea leporatuta

2025/05/05
Zumarraga
6

Emakumezkoen Itzulia Zumarragatik abiatuko da, maiatzaren 16an

2025/05/07
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT