Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Benetako esnea aldarrikatzen Goimenen erronka: baserriko esnearen alde (070. alea)

Urretxu eta Zumarraga
2001/09/23
Otamotz

           Ondorioz… oraina, egunerokotasuna alde batera geratzen doaz.Erosketa ohituretan, elikagaiekin adibidez maiztasuna murriztu egitenda, astean behinekoa eta bolumen handiagokoa izaten delarik, azalerahandiko merkatuan eginez. Bertan erosten diren zenbait elikagai,iraupen luzeago bat izateko egokitu dira eraldaketa bitartez. Horienartean tetra-brick -ean datorren esnea dugu, UHT-ak (Ultra HightTemperature: Tenperatura altuaz, epe laburrean esterilizatua),gaingabetuak, erdigaingabetuak, homogeneizatuak, kontzentratuak,Kaltzio edo bitaminaren batekin "aberastuak"…eta besteeduki batzuetan esne hautsa, kondentsatua… iragarkietan diotenez,"bikainak" denak ere, horrela ote?

           Goimen Elkartetik badira urte batzuk, salmenta zuzeneandirauten baserritarrekin batera lanean gabiltzala eta bertakohornitzaile diren baserritarrak beren jarduera mantentzearengarrantzia azpimarratu nahi luke. Honekin, asmoetariko bat, berezkobehi esnearen ezaugarriak goraipatzea da, bueltan sortu diren zenbaitlelo desmitifikatuaz eta goierritar biztanleria aukera honetazkontzientziatu nahirik. Jadanik, belaunaldi berriek benetako esnearenezagutza galdu dute, eraldatutako "esnea" kontsumitzendutelarik.

           Elkarteak, guztion onurarako den produktuari bere tokia eman nahilioke, esnearen benetako kalitatea bere horretan baitatza.Belaunaldiz belaunaldi bertako kulturan barneraturik egon den etxezetxeko salmenta zuzenak, egungo ohitura berriekin edo atzerritarkulturaren ezartze honekin, jipoi bortitza jaso du eta esnearenkasuan produktuak merkatuan duen potentzialitatea ikusita,nabarmenagoa izan da jasandako aldaketa. Iragarkietan Lightkorrontea, kolesterola eta abarrek, "Zure gorputza zaintzeko","Naturala", "Benetako zaporea" eta horrelakoekin,zuzenean behiak eskaintzen digun eta elikaduran oinarrizkoa zaigunedariari bere benetako justifikazioa ostu diote, artisau etabaserriko beste produktuekin gertatzen den bezala.

           Izan ere, baserriko esneak grasa gehiago omen dauka, eta egia esanbataz beste Kolesterol maila litro bat esnetan 120 mg-takoa da,arrautza batek duenaren erdia baino gutxiago! Mila behiren esnenahasketatik eta prozesu industrialen bitartez emandako eraldaketatiksorturikoak ez du esnearen hasierako konposaketa eta estrukturakimikorik mantentzen, aldiz, baserriko esneak zuzenean behi esneaeskaintzen du.

           Azaltzen duen gain maila zein zaporea ez da trinkoa, behiak jatenduenarekin eta naturaren zikloekin lotura zuzena baitauka, etaondorioz gain mailak ere bariazioak izaten ditu. Horretaz gain, esnehonekin gaingabetze maila norberaren esku geratzen da egunerokogosarietan, eta askok (jatetxe, gozotegi eta okindegiak batik bat) ezdute zalantzarik bazkari goxo bat, bexamela, arroz esne, gaileta,bizkotxo eta abar prestatzerakoan.

           Gaur egun baserriko esnearen salmenta honek bizirik dirau, merkatuandagoen esne motetatik originala den bakarra delarik. Esnea, Bizkaiaeta Gipuzkoako baserritarrez osaturiko Baserriko Esnea Elkartekokideak kaleratzen dute, egunero produktore-kontsumitzaileen artekohurbiltasuna mantenduz. Goierrin hiru baserri  ditugu, IztuetaLazkaomendin, Agote Etxeberri Garin auzoan eta Agerre Urretxun.

           Goimen Elkarteak, baserriko esneak merezi duen lekuaaldarrikatu nahi luke, merkatuan zein guztion elikaduran (haurrenelikaduran batez ere) duen garrantziagatik.

 

Goimen 

Esne salmenta zuzenaren eboluzioa

Garai batetik dezente aldatu da, arrazoi desberdinakdirela medio.

Garraioan: Erosoago, azkarrago eta baldintza sanitariohobetan egiten da. Garai bateko astoetatik gaur egun egokitutakobanaketa furgonetara pasatu da.

Kontserbazioan: Esnea jezten denetik hoztu eta kalerakobidean ere, esnea –4, -6 ºC-tan mantentzen da, bere propietateeta kalitate bakteriologikoa mantenduz. Hau ziurtatzeko kontrolakegiten dira.

Banaketan: Garai batetik duela oso gutxi arte marmitetangarraiatu eta banatzen zen. Orain plastikozko poltsatan egiten da,osasun baldintzak bitarte. Honekin batera elikagaiak maneiatzekokarneta ere badute eta hamabostaldiro beren esneen muestrakanalizatzen dituzte laborategietan.

Ikuiluan egindako hobekuntzak:

– Eraikuntzak berritu, bentilazioa hobetu, simaurrakkanpora atera…

– Saneamendu kanpainaren bidez behi gaixo guztiak kendueta sanitate neurriak hartu.

– Esnea biltzeko zisterna mekanizatu , zuzenean tankeraeramanez.

Berrikuntza guzti hauek direla eta esan genezakekalitate on eta kontrolatu batez saltzen dela gaur egun zuzeneaneguneko baserriko esnea.



Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Musti Taldeak Imanoli oroigarria oparitu dio, eskerrak emateko

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
2

Urolaren Lantarongo garaipen historikoaren 40. urteurrena

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
3

Urretxu-Zumarragako taldeak irabazi du Lazkaomendiko jaietako herri kirol desafioa

2025/05/04
Urretxu eta Zumarraga
4

1936ko gerrari eta bere ondorenari buruzko dokumentala eta mahai-ingurua, ostegunean Zelai Arizti kultur etxean

2025/05/06
Urretxu eta Zumarraga
5

Gazte bat atxilotu dute Zumarragako geltokian, bi maleta lapurtzea leporatuta

2025/05/05
Zumarraga
6

Emakumezkoen Itzulia Zumarragatik abiatuko da, maiatzaren 16an

2025/05/07
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT