Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Agustin Zabalo: sukaldari teknikoa (082. alea)

Urretxu eta Zumarraga
2002/12/23
Otamotz

Agustin, nolatan zabiltza lan honetan?

           Ez nituen sukaldaritza ikasketak egin, baina hona heldu aurretikFagor Industrialen aritu nintzen hoteletan eta jatetxeetan erabiltzendiren sukaldeak muntatzen eta frogatzen. Duela 17 urte "sukaldaritekniko" lanpostua sortu zen eta hona etorri nintzen, etxeetanerabiltzen diren labe eta sukaldeekin lan egitera. Lanpostu haubeharrezkoa da, egunean egoteko eta konpetentziak egiten duen berriizateko. 

Zertan zabiltza momentu honetan?

           Momentu honetan 2004an atera behar dugun labe berri bat prestatzenari gara. Hori dela eta, konpetentziakoek ateratako azken labeakprobatzen ari naiz eta, ondoren, informeak bidaltzen dizkietingeniariei. Ingeniariei behetik, goitik eta atzetik berotuko dutenlabeak egiteko eskatu diet. Aldiro toki batetik berotuko dute,zirkuitu moduan. Bestalde, errezeta automatikoa ere izango dute. Hauda, janari bakoitzari dagokion botoiari eman eta ez dago tenperaturazehaztu beharrik. Gure lana sukaldean dabiltzanei lana kentzea etalana ahalik eta gehien erraztea da. 

Beste berrikuntzarik bultzatu al duzu azkenaldian?

           Esate baterako, orain arte labeek ez zuten 50º-tik beheraberotzerik eta frogak egin ondoren 35º-taraino jaistea erabakigenuen. Zertarako? Ogiaren eta hostorearen (hojaldrearen)fermentazioa, jogurrak… tenperatura horretan egiten direlako. Garaibatean gutxieneko tenperatura hori jarri genien gure labeei eta egunkonpetentziako enpresak ere hori jartzen ari dira euren labeei.  

Zer alde daude sukaldari arrunt baten lanaren etazure lanaren artean?

           Sukaldaritza lana egin ondoren, labeen eta sukaldeen informeak eginbehar dira: konpetentziako sukaldeak frogatu behar dira, zerberrikuntza dituzten ikusi, ingeniariei zer berrikuntza egindaitezkeen esan… Fagor industrialen aparatuak muntatzen lan egitennuen eta hona etorri aurretik ederki asko ezagutzen nituen labeak.Lan honetarako aparatuak barru-barrutik ezagutu beharra dago.Horretaz gain, labe eta sukaldeek daramatzaten liburuxketakoerrezetak ere nik prestatzen ditut. Horretarako, errezeta hauekguztiak labe eta sukalde hauetan prestatu behar dira. Izan ere,liburuxketan zehatz-mehatz adierazten da nola prestatu behar diren. 

Fagorrek mundu guztian saltzen duenez, herrialdeezberdinetako sukaldaritza ezagutu beharko duzu…

           Hala da. Horretarako beste herrialdeetako enpresek ateratzen dituztenliburuxketan eta gure delegazioek bidaltzen diguten informazioanoinarritzen naiz. Ingalaterrako delegazioak, esaterako, gosariingelesa egiteko balio duen labea eskatzen digu. Hori dela eta,Ingalaterran saldu nahi badugu, grill berezia duten labeak egin beharditugu. Toki batzuetarako labe bereziak egiten ditugu. Dena den, labegehienek mundu guztirako balio dute.

Ferietara ere joaten al zara sukalde eta labeak noladabiltzan erakustera?

           Urtean dozena erdi bat feria izaten dira. El Corte Inglés-en,esaterako, gastronomi astea antolatzen dute eta astebete ematen dutbertan jendearen aurrean kuzinatzen. Bitartean jendeak etengabegalderak egiten dizkit. Lanbide honetan saltzailea ere izan beharradago! 

Garai bateko sukaldearen eta egungoaren arteansekulako alea dago. Zein da zure ustez egungoen ekarpen nagusia?

           Programazioa. Atzo goizean emaztea eta biok Gabirian eta Liernin izanginen. Baserriko oilaskoa labean utzi genuen eta etxera helduginenean, orduantxe ari zen labea bere lana bukatzen. Lasai asko utzidezakezu janaria etxean egiten eta alde egin.  

Sukaldea erosi behar duenarentzat gomendiorik ba alduzu?

           Sukaldean ibiltzen diren gehienek bitrokeramika dute buruan sartuabaina, nahiz eta ona izan, indukzioa askoz ere hobea da: azkarragoa,garbiagoa… Nire emazteak bitrokeramika nahi zuen, baina mistoaerosi genuen. Gure etxean bitrokeramika ez du inork erabiltzen,erabiliz gero garbitu egin behar baita. Indukziokoak garestiagoakdira, baina askoz ere hobeak. Inkesta asko egiten ditugu eta jendeaindukzioa askoz ere hobea dela garbi ikusten hasi da. Frantziakoenpresa baten inkesten arabera, datorren urtean bitrokeramika etaindukzioa parean jarriko dira.



Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Musti Taldeak Imanoli oroigarria oparitu dio, eskerrak emateko

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
2

Urolaren Lantarongo garaipen historikoaren 40. urteurrena

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
3

Urretxu-Zumarragako taldeak irabazi du Lazkaomendiko jaietako herri kirol desafioa

2025/05/04
Urretxu eta Zumarraga
4

1936ko gerrari eta bere ondorenari buruzko dokumentala eta mahai-ingurua, ostegunean Zelai Arizti kultur etxean

2025/05/06
Urretxu eta Zumarraga
5

Gazte bat atxilotu dute Zumarragako geltokian, bi maleta lapurtzea leporatuta

2025/05/05
Zumarraga
6

Emakumezkoen Itzulia Zumarragatik abiatuko da, maiatzaren 16an

2025/05/07
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT