Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Denbora galtzea, arrakastaren giltza

Urretxu eta Zumarraga
2010/11/28
Otamotz
p { margin-bottom: 0.21cm; }

Zeresana eman dute hitz horiek,iragarle fina dela erakutsi baitzuen Negropontek 1995eanargitaratutako Being digital liburuan –besteak beste, pantailaukigarriak eta tinta elektronikoa aurreikusi zituen–. Oraingoanarrazoirik ote duen, hori beste errota bateko ura da.

Denbora asko galtzen dela esandairagarri baitu Negropontek Twitterren gainbehera. Mezu laburrak errazigorri ahal izatea interesgarria iruditzen zaio, baina Facebook“askoz erabilgarriagoa” da berarentzat. Irakurlea harritu egitenda horrelako baieztapenak leituta, sare sozialen erabiltzaile denedonor jabetu baita Facebook ere oso tresna aproposa dela orduakalfer-alferrik xahutzeko. Twitterren baino aukera gehiagorekin,gainera: argazkiak, bideoak, taldeak, bat-bateko mezularitza…Horren aldean testuketa pixka bat baino ez du eskaintzen Twitterrek.

Baina demagun baietz, Twitterrenerabiltzaileek denbora gehiago galtzen dutela gainontzeko Internetekoerabiltzaileek baino. Hemen proposatuko duguna da, horrek ez duelaezer porrotera eramaten Interneten, juxtu kontrakora baizik. JeanBaudrillard soziologo frantziarrak Kontsumo gizartea saiakeran azalduzuen egoki: zibilizazio guztiek gorde dute beti zarrastelkeria kuotabat. Gehiegizko gastua, luxua, kontsumoan oinarritutakokapitalismoaren berezko ezaugarria da. Eta denbora da, beharbada,gizarte-eredu horren ondasun preziatuenetakoa: minutuek dirua baliodute eta alferrik galtzen ibiltzea, luxua da. Twitter, beraz, bizidugun garaiaren luxuzko produktua da. Denek lortu nahi duten gutizia.Horrek ziurtatzen dio arrakasta.

Kafetegi inkonformista baten alde

Baina argitalpen honen irakurleakespero du bestelako zerbait. “Ez ziren ba Argiako kazetariak hainkonformistak bihurtuko!” dio bere baitarako. Ez ba. Baina torlojuaestutzen hasi aurretik aldizkari honetan publikatutako artikulu batleitzeko proposatuko dugu. Nagore Irazustabarrenak 2.155. zenbakianargitaratutako Iraultza kafeinatuak du izena eta esplikatzen du nolaXVII. eta XVIII. mendeetako Europan kafetegiak hezkuntzarako,hausnarketarako, negoziotarako eta asaldura politikorako gune izanziren. Tom Standage historialariak egin zuen konparazioa erabilgarriazaigu: “Kolektiboki, Europako kafetegiak Arrazoiaren Aroko Internetizan ziren”.

Baina Arrazoiaren Aroan hitzasperturako, denbora-pasarako eta nagikeriarako ere elkartuko zirenherritarrak kafetegietan. Kontua ez baita non. Norekin eta zertarakobaizik. Eta –zalantzan gaude paralelismoa esplikatu behar ote dugunbaina– berdin gertatzen da sare-sozialetan. Twitterreko ateakdenbora galdu alde zabaltzen dituenak entretenimendu faltarik ez duizango: geroz eta gehiago dira, Negropontek esanak esan, sarehorretan txioka ari direnak. Baina kafetegi guztietan bezala,elkarrizketak askotarikoak dira. Fribolitate handiena entzuten denmahaiaren alboan dago eztabaida sakonena. Horregatik, bestelakoasmoak dituenak ere derrigorrez hartu behar du noizbait kafea barrahorretan. Besterik da, behin zerbait antolatzen hasita, erdigunekomodako lokalean barik, ez ote den hobe leku ezkutuago batera joatea,zer gerta ere.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Santa Barbarako eserleku erraldoia

2025/06/11
Urretxu
2

Agiñako Oleta elkarteak 50. urteurrena ospatuko du irailaren 6an

2025/06/12
Zumarraga
3

Herriko idoloaren heriotzaren 60. urteurrena

2025/06/12
Urretxu eta Zumarraga
4

Bi udalen harrera Goierri saskibaloi taldeko neskei

2025/06/13
Urretxu eta Zumarraga
5

Iparragirre institutuko irakasleen kontzentrazioa

2025/06/12
Urretxu eta Zumarraga
6

EH Bilduk Pagoeta gune soziokulturalari buruzko proposamena aurkeztu du

2025/06/12
Urretxu
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT