Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Gizartea

Antiok serora eta taberna zituenekoa

Zumarraga

Garai batean Antioko baselizak serora eta taberna izan zituen. Antio txukun mantentzeaz arduratzen zen emakumearen etxea 1604an eraiki zen eta 1975ean bota zen. Irailean 50 urte beteko dira. Azken serora Paula Zabalo izan zen eta bere etxean taberna eta jatetxe zerbitzua eskaintzen zuen.

2025/08/28
Otamotz

Antioko baselizak ez du beti egungo itxura izan. 1976ko zaharberritze handia egin zen arte, etxe bat izan zuen itsatsita. 1604an eraiki zen eta bertan Antio txukun mantentzeaz arduratzen ziren emakumeak bizi izan ziren: serorak. Azken serora Paula Zabalo izan zen eta bere etxean taberna eta jatetxe zerbitzua ere eskaintzen zuen. Duela 50 urte seroraren etxea uztera behartu zuten. 

Toribio Kerejetak ondo ezagutzen du Antioko seroraren etxearen azken urteak nolakoak izan ziren, azken serora bere ama izan baitzen eta bera etxe hartan jaio baitzen. «Ni bertan jaio nintzen, 1957an. Nire ama, Paula Zabalo, hangoa zen. Bere gurasoak Goiburun bizi ziren eta baserria erre zitzaien. Diruz eskas zebiltzan eta nire aitona eta amona etxez-etxe ibili ziren. Azkenean, Antiora joan ziren».

Garai hartako bizimodua egungoaren oso ezberdina zen. «Aita (Manuel) Aratz Errekakoa zen eta Zumarragara etortzen zen lanera, Sagaspe zerrategira. Oinez etortzen zen, Pagotxetatik. Antiotik pasako zen eta hala ezagutuko zuen gure ama… Antion ezkondu ziren eta gu han jaio ginen. Aitak Orbegozon ere lan egin zuen. Orbegozoko lana basokoarekin uztartzen zuen. Basoak enpresan irabazten zuena emango balio, basoan bakarrik lan egingo lukeela esaten zuen. Pagoak trontzatzen lan egiten zuen. Ondoren, pinuarekin hasi ziren. Goizetan fabrikan lan egiten zuen eta arratsaldetan pinuak botatzera joaten zen».

Amak, berriz, Antioko tabernan lan egiten zuen eta baseliza txukun mantentzeaz arduratzen zen. «Taberna txiki bat zen. Garai hartan ez genuen inongo erosotasunik: ura ozta-ozta, argiak ipurtargiarena zirudien… Brasilek Munduko Futbol Txapelketa irabazi zuenean, amak telebista jartzea erabaki zuen. Jende asko elkartzen zen tabernan, Peleren partidak ikustera. Telebista transformadorearekin jarri behar izan zuen, ez baikenuen nahikoa argindarrik. Lasto-alanbre batetik jasotzen genuen argindarra. Elorriaga Goikoa argindarrik gabe ezagutu dut nik».

Bezeroak

Antioko tabernako bezero nagusiak ehiztariak, mendizaleak eta baserritarrak ziren. «Ehiztariek erbiak ehizatzen zituzten eta taberna izkinan eskopeta mordoa izaten ziren». Herrigunean bizi ziren familiak ere joaten ziren, asteburuetan. «Aiatik, Azkoititik… Orbegozon lan egitera etorritako euskaldunak gure tabernara etortzen ziren. Janaria etxetik eramaten zuten eta tabernan edaria eskatzen zuten. Batzuetan afariak ere egiten zituzten. Gure ama oso sukaldari ona zen. Gisatuak, arkumea… egiten zituen. Garai hartan arkumearen zati guztiak jaten ziren. Baita azazkalak ere ia! Barrukiak arrozarekin, pikatxa… Ostegun Santuan auzoko gazteek afaria egiten zuten. 20 bat lagun elkartzen ziren. Gaua luzatzen zitzaienean, goizean baratxuri-zopa eskatzen zioten amari».

Kerejetari ere tabernan lan egitea tokatu zitzaion. «Garai hartan ardoa barriketan heltzen zen eta nire lana botilak garbitzea eta betetzea izaten zen. Baita tabernan laguntzea ere. Egun handia Santa Isabel eguna izaten zen, noski. Agintariek gure etxeko balkoian Espainiako bandera jartzen zuten eta beti egoten zen iskanbilaren bat. Gure ama ez zen udalekoei bazkaria ematen ausartzen eta Mordo Enea jatetxekoek ematen zieten. Otarraina eta guzti jaten zuten. Gure etxea bota aurreko azken urteetan gure amak eman zien bazkaria udalekoei. Lehen urtean zinegotzi batek zorionak eman zizkion».

Jauntxoen bisita

Handik urte batzuetara etxea bota zieten, ordea. «Hori da hango pena handiena. Ez dakit zein zen nire gurasoek udalarekin zuten tratua, baina obra hasi zutenean etxea bota behar zela entzuten zen. Ez dakit nire gurasoak horren jakitun ziren. Gauza bakarra dakit: etxea gainera bota zigutela ia. Han bizi ginela, etxeari teilak kentzen hasi ziren eta aitak gelditu egin zituen. Udako gau batean herriko jauntxo batzuk etxera etorri ziren. Amari aitarekin hitz egin nahi zutela esan zioten eta amak basoko lanetan zebilela erantzun zien. Aita heldu zenean, berarekin hitz egin nahi zutela esan zioten, gazteleraz. Aita berotu egin zen eta euskaraz erantzun zien: Ez duzue lotsarik. Basotik nator eta lehenengo garbitu egin behar dut. Eztabaida gogorra izan zuten eta amak sukaldera bidali gintuen. Gure aitak erdaraz ozta-ozta zekien eta herriko jauntxoek aitari hori egiteak pena handia ematen dit. Zer nahi zuten, aita beldurtu? Gurasoek beste tratu bat merezi zuten. Euskaraz zekien norbait bidali zezaketen. Jauntxoak joan ziren, ordea. Haien semeak eskolan lehen lerroan egoten ziren, guk baino gehiago ikasteko. Hori guztia gogoratzen dudanean, berotu egiten naiz oraindik».

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Luizia Urretxu-Azkoitia errepidean, hirugarren erreia egiten ari diren tokian

2025/08/27
Urretxu eta Zumarraga
2

Urretxuko Isabel taberna, Donostiako Zinemaldian

2025/08/27
Urretxu
3

Jon Plazaolak 'Aa aita' bakarrizketaren aurrestreinaldia egingo du irailaren 18an Urretxun

2025/08/26
Urretxu eta Zumarraga
4

Oasis musika taldearen inguruko festa, 'A Tres Bandas' podcast-aren eta Huts tabernaren eskutik

2025/08/25
Urretxu eta Zumarraga
5

170 lagunek baino gehiagok parte hartuko dute 80 urteak beteta dituzten zumarragarren bazkarian

2025/08/27
Zumarraga
6

Lurra taldean dantzatzeko aukera

2025/08/25
Urretxu eta Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT