Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Jaten duguna garelako

Urretxu eta Zumarraga
2007/12/17
Otamotz
Hipokratesek horrela esan zuen Kristo aurreko V. mendean: «Jaten dugunagara». Elikadurak duen garrantzia oso argi ikusi zuen medikuntzarenlehenengo maisuak. Txinatarrek ere, duela mende asko, prebentzioarigarrantzi handia ematen zioten. «Txinatar boteretsuek senitartekobakoitzeko mediku bat zuten, eta norbait gaixotzen bazen sendagileakaleratu egiten zuten».

Horrela hasi zuen herenegun Rosa Centenok bere Elikadurarekin sendatuhitzaldia. Centeno ez da medikua, naturistatzat du bere burua, etaelikaduraren gaia aurkeztu zuen sendabiderik onena bezala, edotagaixotasunei aurrea hartzeko bide egokiena bezala .

Hogeita bost urteko eskarmentua duela esan eta berekontsultan, berekin lan egiten duten mediku, osteopata eta psikologoakaurkeztu zituen ordenagailu batean ematen ari zen argazkien bitartez.Naturarekin lotutako sendabideak lagungarri eta sendagarri izandaitezkeela ikasi duela esan zuen, hala eta guztiz ere, medikuen lanaezinbestekoa dela onartu zuen. «Sendabide naturalak eta medikuntzaklasikoa osagarriak izan daitezke».

Atal guztiak harremanean

Gorputza motorrik perfektuena dela adierazi zuen; «motorrari torloju bat falta bazaio ez da behar bezala ibiliko».

Esate baterako, odolaren zirkulazioari garrantzia handia emanzion. Haragi gehiegi jatea ez dela komenigarria esan zuen, haragiakzirkulazioari zuzenean eragiten baitio.

Pertsona batek ilea galtzen duenean «ile bakar baten galerazelula oso batena» dela agertu zuen, eta horrek gorputzeko beste puntubatzuei eragiten diela gehitu zuen. «Ilea galduz doan gizon batek,adibidez, berrogeita hamar urtetik aurrera rinitisa edota hortzetakoarazoak izateko aukera handiagoa du», Rosa Centenoren arabera.

Hortzak baino gehiago hortz-oiak gaixotzen direla gaineratuzuen; «horregatik oiak zaintzea berebizikoa da». Begiak eta eskuak erehizpide izan zituen .

Panazea unibertsalik ez

Centenok gorputz bakoitza, pertsona bakoitza «mundu bat» delaargi utzi nahi izan zuen, eta bakoitzarentzat jateko modu egoki batdagoela adierazi zuen. Nolanahi ere, zenbait aholku orokor eman zituenahora eramaten dugunaren inguruan.

Pertsonak elikaduraren bitartez naturarekin harremanean egondaitezkeela esan zuen. Azukre zuriak gorputzari lan gehiegi eragin etapanela, azukrerik naturalena, erabiltzearen abantailez hitz egin zuen.Umeei jogurt naturalak eman eta zaporeak sasoiko frutekin lortzea edotasupermerkatuko kontserbak ahalik eta gutxien erabiltzearen aldekoagertu zen.

Zereal integralak ere onuragarritzat jo zituen: artatxiki,sesamo, espelta, oloa, arroza edo artoa adibidez. Oliba-olioa, sasoikofruta eta barazkiak, ahal dela egosi gabekoak, ere gomendatu zituennaturistak. Entzule askok esnearen inguruko galderak egin zizkioten;landare-esneak defenditu zituen. Almendra esnea amaren esnearenantzekoena dela esan zuen.

Ibiltzea, ur asko edatea, gauean proteinarik ez jatea etabeste aholku gehiago ere eman zituen. Centenoren hitzaldia entzuteraentzule kopurua handia bildu zen (100 lagunetik gora), elikadura geroeta jende gehiago arduratzen duen gaia den seinale.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Mitxel Badiolaren heriotzaren lehen urteurrena

2025/05/11
Urretxu
2

Aitxitxe Fest jaialdia egingo dute hilaren 31n, Haritz Berasategiren oroimenez

2025/05/09
Urretxu eta Zumarraga
3

Punta-puntako alpinistak eta musika, Xabier Ormazabal bekaren aurkezpenean

2025/05/08
Urretxu
4

Urretxu eta Zumarragako udal ordezkariek eta langileek Euskaraldiarekin bat egin dute

2025/05/10
Urretxu eta Zumarraga
5

Elene Letek ez du Realean jarraituko

2025/05/10
Zumarraga
6

Aner Arozena zumarragarrak eta Adirane Peñagarikano urretxuarrak irabazi dute Izazpiko Igoera

2025/05/11
Urretxu eta Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT