Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Aikur museoan eztia egiteko prozesua erakutsi diete bisitariei

Urretxu eta Zumarraga
2011/10/17
Otamotz

Urretxuko Aikur erle museoak bisitarieiateak zabaldu dizkie asteburuan, doako erakustaldiekin. Otegifamiliakoek, erleen inguruko azalpenak emateaz gain, eztia egitekoprozesua pausoz pauso erakutsi dute, eta bukaeran, eztia probatzekoaukera ere izan dute bisitariek.


Elias Otegik azaldu duenez, Aizpurutxoauzoan hasi ziren eztigintzan aurreneko pausoak ematen. Garai hartan,“erlauntza bat eta liburu bat” besterik ez zuten, baina urteenpoderioz, esperientzia hartzen joan dira. 1995. urtean zabaldu zutenAikur museoa Urretxun, eta egun, 350 bat erlauntza edo kaxa dituzte.


Baina erleak zaintzeaz eta eztiaegiteaz gainera, prozesu hori guztia nolakoa den ere azaltzen dietebisitariei. Gaurko jardunaldi berezia aprobetxatuta, prozesu horigertutik ikusteko aukera izan da museoan. Goizeko aurreneko txandan,30 bat lagun bildu dira.


Museoko arduradunek azaldu dutenez,“ezti berezia” da gaur egin dutena, artea baitu oinarri. Eztihori egiteko erabili dituzten erleek, artearen nektarra hartu dute,eta horrek, “kolore eta zapore berezia” ematen dio azkenproduktuari. Izan ere, erleek erabiltzen duten landare motarenarabera, erabat aldatu daiteke zaporea. Artea oinarri duen eztiak,kolore ilunagoa du.


aikur_eztia_02.jpgEztia biltzeko prozesua

Udazkenarekinbatera hasten da eztia ateratzeko garaia. Erleak, udaberritik aurrerahasten dira eztia egiten, eta Elias Otegik azaldu duenez, hasieranberaien kaxa bete arte uzten dituzte. Hori betetakoan, altzak (bestekaxa gehigarri batzuk) jartzen dizkiote gainean, eta horiek beteahala hasten dira eztia jasotzen. “Denboraldi ona bada, erlauntzabakoitzak altza bat baino gehiago ere betetzen du”. Altza horietakoeztia jasotzen dute, baina oinarrizko kaxakoa sekula ez. “Azpikoabeti uzten da, neguko erreserba moduan. Erleek beste jatekorik ezdutenean, eztia jaten dute, eta beraiena dena, ezin da ukitu”.


Behin kutxetatik abaraxkak ateratakoan,gainean izaten duten argizaria kentzen zaie. Kopuru txikia bada,labana bat erabilita kentzen da; kopuru handiagoak direnean, makinaberezi bat erabiltzen dute, “bestela lan handia delako”. Argizarihori, urtu eta beste erabilpen batzutara bideratzen dute; kiloka eresaltzen da. Behin argizaria kendutakoan, abaraxketatik eztiaateratzen da, beste makina baten bidez. “Garbigailu baten modukoada –dio Otegik– eta alde batera eta bestera bueltak ematen ditu,hasieran poliki, eta gero azkarrago, ezti guztia atera arte”. Behineztia ateratakoan, 10-15 bat egunean ontzen uzten dute. Argizariakeztiak baino pixu gutxiago duenez, berez joaten da edukiontziarengoraldera, eta horrela apartatzen dituzte azken ondarrak.


Asteburuko bisitetan prozesu guztiaazkar egin zutenez gero, 10-15 egun itxaron beharrean, momentuanfiltratu zuten eztia, beste teknika bat erabilita. Ondoren,bisitariek beraien aurrean egindako eztia probatzeko aukera izanzuten, baita Goierrin egiten diren beste ezti mota batzuk ezagutzekoaere.



Argazkiak: eztia biltzeko prozesuaerakusketen asteburuan, Aikur museoan
Egilea: Goierriko Hitza

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Sokamuturra bultzatu dutenen eta Urretxuko Udalaren erantzuna ekitaldiaren aurkako kontzentrazioa deitu dutenei

2025/09/10
Urretxu
2

Oleta elkartearen 50. urteurrena, Josu Perezen begietatik

2025/09/08
Zumarraga
3

Urretxuko jaietako sokamuturraren aurkako elkarretaratzea deitu dute ostiralerako

2025/09/09
Urretxu
4

Urretxuko jaietako sokamuturraren aurkako kontzentrazioa egin dute

2025/09/12
Urretxu
5

Jon Plazaola: "Aitatasuna nire zoriontasun handienen arrazoia da eta baita nire drama handienen arrazoia ere"

2025/09/12
Urretxu eta Zumarraga
6

Hautsitako ur hodiaren bideo ikusgarria

2025/09/10
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT