Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Kultura

Urretxuko harrobiko ofitarekin egindako platerak

Urretxu

Joseba Lekuona artista nafarrak platerak egiten ditu Euskal Herriko harriekin. Urretxuko harrobiko ofitarekin ‘Urretxuko sumendia’ izeneko plater jokoa egin du. Donostiako Maria Cristina hoteleko Lukas dendan salgai dago.

Argazkia: Oscar Oliva.
2024/06/12
Otamotz

Urretxutik Azkoitira bidean 100 urte inguru dituen harrobi bat dago. Bertako ofita oso preziatua da. Urolako trenbidean erabili zen eta egun AHTren trenbidean erabiltzen da. Oso gogorra denez, gainean trenbide-trabesak jartzeko oso aproposa da. Baina beste erabilpen batzuk ere baditu. Joseba Lekuona artista nafarrak platerak egin ditu Urretxuko ofitarekin. Donostiako Maria Cristina hoteleko Lukas Gourmet Shop dendan saltzen dituzte.

Lekuona iruñarra da jaiotzez. Egun, Donostian bizi da. Hargina da lanbidez. “Duela 30 urte ikasi nuen ofizioa, Iruñeko lantegi eskolan. Horrelako ofizioak ez daude araututa. Ofizio galdua da ia. Lau katu gelditzen gara”, kontatu du.

Hargintzaren arlo guztiak landu ditu, baina egun eskulturak egiten ditu batez ere. “Artisautza, etnografia… gustatzen zaizkit. Erabilera izango duten diseinu onak egitea gustatzen zait. Mugaritz jatetxeko ikerketa eta garapen sailekoekin lanean hasi nintzen eta sormen aldetik oso aberasgarria izan zen·. Mugaritzen eta Helene Darroze sukaldari frantziarraren Pariseko eta Londreseko jatetxeetan Lekuonak egindako platerak erabiltzen dituzte.

Lekuonaren platerak Maria Cristina hoteleko Lukas dendan eros daitezke. “Bertako gastronomia ezagutzera datozenei zuzenduak daude, batez ere. Euskal Herriko aberastasun geologikoa erakusten dut. Turistei hemengo harrobietatik ateratako harriekin eginda daudela kontatzen diet”.

Makina bat tokitako mineralekin egin ditu platerak: Induraingo (Nafarroa) kalkarenita harriarekin, Eratsungo (Nafarroa) marmol zuriarekin, Debako (Gipuzkoa) marmol gris morearekin, Baztango (Nafarroa) hareharriarekin, Igantziko (Nafarroa) marmol urdinarekin, Markinako (Bizkaia) marmol beltzarekin, Turkiako hareharriarekin, Almeriako (Espainia) Macael herriko marmol zuriarekin, Zaragozako (Espainia) Calatorao herriko marmol beltzarekin, Italiako Carrara herriko marmol zuriarekin… eta Urretxuko ofitarekin, noski. Guztiak hartea.net webgunean ikus daitezke. Guztiei izen poetikoak jartzen dizkie.

Ofita ez da luxuarekin eta artearekin lotzen, baina berak marmolaren pare jarri du. “Euskal Herriko toki gutxitan ateratzen da ofita. Mugaritz jatetxekoekin lan egin nuenean, sukaldarientzat oso interesgarria dela ikusi genuen: oso gogorra denez, tenperatura oso altuak jasaten ditu eta jakiak bero mantentzen ditu. Gainera, estetikoki polita da: berde eta gris tonu ezberdinak eskaintzen ditu”, azaldu du Lekuonak. Urretxuko sumendia obrak sei ontzi ditu, gehi oinarri ahurra. Kanpoaldeak akabera latza du eta barnealdeak leuna.

Baina, zergatik da horren gogorra ofita? Sumendi batetik ateratako harkaitz mota bat delako. Duela 90 milioi urte Afrikako eta Europako plakek talka egin zuten eta Pirinioak sortu ziren. Talka hark Urretxun ere eragina izan zuen: garai hartan inguru hau urpean zegoen eta talka haien eraginez laba isurpenak egon ziren. Laba hura, uretara ateratzean, hoztu egin zen.

Hozterako orduan presio handia jasan zuenez, oso konpaktua da. Hala, ofita zoru gogorrak egiteko dagoen material onenetako bat da. Lantegietako zoruak eta errepideak egiteko erabiltzen da, adibidez. AHTren zorua egiteko ere bai. ADIF Urretxuko harrobiaren bezero garrantzitsuenetako bat da. Urretxuko elizako zorua ere harri horrekin egin zuten. Horren material gogorra izanik, Lekuonari lan handia eman dio. “Lan egiteko orduan, denbora gehiago eskatzen du. Erreminta ondo kontrolatu behar da, ez puskatzeko. Leuntzea asko kostatzen da, baina oso fin gelditzen da”. 

Euskal Herrian geroz eta harrobi gutxiago daude, ordea. “Desagertzen ari dira, errazagoa baitzaie harriak munduko beste puntatik ekartzea. Garai batean, Mutrikun sekulako marmol pila atera zen eta horrekin Donostia eraiki zen. Eta Donostiako Kontxa hondartzako barandaren azpiko harriak Debatik ekartzen dituzte”. Urretxuko harrobia ere zabalik da oraindik. “Aspaldi nuen bere berri. Duela 20 urte baino gehiago Urretxuko mineralen eta fosilen ferian parte hartu nuen. Gainera, nire lanbidea dela eta, ezinbestekoa da altxor horren berri izatea”. Eta bertatik ateratzen duten ofitarekin, Urretxuko Sumendia izeneko platerak egin ditu. 90 milioi urte duten platerak.

Joseba Lekuona. Argazkia: Dani Blanco.

Urretxuko ofitarekin egindako plater jokoa. Argazkia: Oscar Oliva.

Bi plater. Argazkia: Oscar Oliva.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Zumarragako paleta taldeak Herriarteko Txapelketa jokatuko du

2025/05/14
Zumarraga
2

"Koloneko minbiziaren detekzio probak bizitza salbatu zidan"

2025/05/14
Urretxu eta Zumarraga
3

Eibar futbol taldeko jokalari ohien topaketa Zumarragan

2025/05/16
Urretxu eta Zumarraga
4

Unai Elias xake jokalariak Goierriren Udaberriko Opena irabazi du

2025/05/12
Urretxu eta Zumarraga
5

Hasi dira Eitzagako jaiak!

2025/05/15
Zumarraga
6

Ia 200 lagunek parte hartuko dute Zumarragako olinpiadan, 16 taldetan banatuta

2025/05/16
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT