Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Ekonomia

Ander Probanza urretxuarrak eta Aner Uribesalgo arrasatearrak Costa Ricako fruta batekin egindako likorea sortu eta merkaturatu dute

Urretxu
2024/07/25
Otamotz

Ander Probanza urretxuarrak eta Aner Uribesalgo arrasatearrak Costa Ricako pitaia frutarekin egindako likorea sortu eta merkaturatu dute. Edariari Heiz izena jarri diote.

2003n jaiotako bi gazte hauek Lidergo Ekintzailea eta Berrikuntza (LEINN) ikasten ari dira Mondragon Unibertsitateko Oñatiko (Gipuzkoa) campusean. Hortik sortu da egitasmo hau. “Urtero toki batera joaten gara eta bigarren urtean Costa Ricara joan ginen, bertako errealitatea ezagutzera. Edari bat sortzeko asmoa genuen eta, Costa Rican fruta asko daudenez, azterketa bat egin genuen. Azkenean, pitaia izenekoa aukeratu genuen. Herensugearen fruta izenarekin ere ezagutzen da. Zaporeagatik eta koloreagatik aukeratu genuen. More kolorekoa da”, azaldu dute.

Costa Ricatik Itzuli zirenean, likorea sortzeari ekin zioten. “Txupitoak edateko likore bat sortzeko fruta aproposa zela iruditu zitzaigun», azaldu du Probanzak. Izan ere, merkatuan ez zegoela horrelakorik ikusi zuten. «Merkatuan ez zegoen fruta exotikoekin egindako likorerik. Pitaia erakargarria da”, gehitu du Uribesalgok. Costa Rican ez dute likorerik egiten pitaiarekin. “Zukuak egiten dituzte, baina ez alkoholdun edariak. Gainera, etxean egiten dituzte, ez dituzte komertzializatzen”.

Zapore berezia

Zaporea ere originala du. “Ez da deskribatzen erraza. Ez dut sekula antzerako zaporea duen ezer probatu. Gure likoreak toki exotiko batera eramaten gaitu. Zapore exotiko eta freskagarria du. Likoreak, pitaiaz gain, limoia eta azukrea ditu, zapore biziagoa emateko. Izan ere, gauez zerbitzatzen diren edariek zapore biziak dituzte. Oso erraz edaten da. 20 gradu ditu. Izan ere, gure azterketan egungo gazteek vodka edo Jagermeister baino edari suabeagoak nahi dituztela ikusi genuen”.

Fruta naturala ekartzea zaila zenez, beste lehengai batzuk nahastuz sortu dute pitaiaren zaporea. Edaria Amurrioko (Araba) Licores Barañano enpresak egiten du beraientzat eta bi hilabete daramatza merkatuan. Oso gustura daude jasotako emaitzarekin. “Sare sozialetan gaude, euskaraz eta gazteleraz. Gazteengana zuzentzen gara. Txomin Zubeldia banatzailearekin lan egiten ari gara. Inguruko tabernetan salgai dago jada: Ordizian, Beasainen, Ataunen, Legazpin, Zumarragan, Debagoiena osoan… Aurrerago Interneten ere saldu nahi dugu”, aurreratu dute.

Jendeak gustatu zaiola esan die eta hainbat tabernak gehiago eskatu dute. “Harrera ona izan duen seinale da. Jendea oso pozik dago eta gu ere bai. Jendearen iritziak jaso nahi ditugu, edaria hobetzeko”.

Likorearen jatorria Costa Rican dago, baina izenarena Urretxu eta Zumarragan. “Hemengo gazteen artean heiz hitza erabili ohi dugu, zerbait gogoko dugula esateko. Gazteek ekintzaile edonor izan daitekeela ikustea nahi dugu”, amaitu dute.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Mitxel Badiolaren heriotzaren lehen urteurrena

2025/05/11
Urretxu
2

Aner Arozena zumarragarrak eta Adirane Peñagarikano urretxuarrak irabazi dute Izazpiko Igoera

2025/05/11
Urretxu eta Zumarraga
3

Zumarragako paleta taldeak Herriarteko Txapelketa jokatuko du

2025/05/14
Zumarraga
4

Unai Elias xake jokalariak Goierriren Udaberriko Opena irabazi du

2025/05/12
Urretxu eta Zumarraga
5

"Koloneko minbiziaren detekzio probak bizitza salbatu zidan"

2025/05/14
Urretxu eta Zumarraga
6

Hasi dira Eitzagako jaiak!

2025/05/15
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT