Igande honetan, azaroak6, gauzatuko da Zumarragan 29. Buzkantza lehiaketa. Jose Maria BuscaIsusiren omenezko 26.ena izango da aurtengoa. Guztira 6 odolkigileprofesionalek eman dute lehiaketan parte hartzeko izena:
- Jose Ramon Otamendi (Arrasate)
- Iñaki eta Jesus Garmendia Harategia (Ormaiztegi)
- Jose Ramon Erauskin (Ataun)
- Fernando Salegi (Zumarraga)
- Mujika Odolkiak (Ordizia)
- Jesu Mari Deba (Ezkio-Itsaso)
Lehiaketak bi alorizango ditu, buzkantza lehiaketa eta erakusketa. Odolkigileekbuzkantzak Euskadi plazara eraman beharko dituzte igandean,10:00etatik 10:30era bitartean. Gutxienez bi kilo buzkantza aurkeztubeharko dituzte, eta erakusketan parte hartuko dutenek (Jesus MariDeba eta Mujika Odolkiak), bost kilo. Sariak 13:30ean banatukodituzte. Bi odolkigile onenak sarituko ditzute.
Epamahaia, aurten eregastronomian adituak diren, eta Zumarragako buzkantza lehiaketarekinharreman estua duten pertsonek osatuko dute:
- Mikel Serrano alkatea (edo berak izendatutako zinegotzi bat)
- Alberto Busca (Busca sendiaren ordezkaria)
- Alberto Elorza (Zelaizabal jatetxea. Oñati)
- Jose Juan Castillo (Nikolasa jatetxea. Donostia)
- Juan Jose Lapitz (gastronomia kritikoa)
- Juan Manuel Garmendia (Beasaingo Odolkiaren Kofradia. Kattalin jatetxea)
- Luis Juan Unanua (Ormaiztegiko Odolki lehiaketaren antolatzailea)
- Patxi Mendizabal (herriko aditua)
- Pedro Ruiz Elizando (Nicolas Etxea. Tolosa)
Buzkantza lehiaketa etaerakusketaz gainera, artisautza produktuen postuak izango diraikusgai Euskadi plazan 11:00etan hasi eta 14:00etara. Gipuzkoakoartisau zenbaiten lanak ikusgai eta salgai izango dira: artilea,larrua, harria eta jateko beste hainbat produktu ekarriko dituzte.
Gainera, epaimahaiakbere erabakia hartu bitartean, herri kirol erakustaldia ere izango daleku berean. Zumarragako eta Urretxuko bi talderen arteko lehiaizango da 11:45ean. Harri jasotzen, lokots biltzea, ingude altxatzea,txinga eramatea eta lasto botatzea izango dira egin beharko dituztenlanak.
Pintxo lehiaketa
Zumarragako III. Pintxolehiaketa buzkantza lehiaketaren harian egingo dute, gaur eta bihar;pintxoen osagai nagusia buzkantza izango da. Izen ematea itxita, 17tabernek hartuko dute parte lehiaketan.
Taberna bakoitzakpintxo bakarra aurkeztu ahal izango du. Originaltasuna, itxura,aurkezpena eta zaporea sarituko dituzte epaimahaikideek, eta odolkiaedo buzkantza osagaiak izan beharko dituzte nahita ez. Pintxobakoitza euro baten truke salduko dute. Gaur arratsaldean emango zaiohasiera pintxo lehiaketari 19:00etatik 21:00etara, hain zuzen. Bihar,goizez (12:00-14:00) eta arratsaldez (19:00-21:00) egongo da pintxoakdastatzeko aukera.
Egilea: Gotzon Aranburu