Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Gizartea

Buzkantzaren 'zero' kilometroa

Zumarraga
2014/11/14
Otamotz
Sasoiko produktuak eta tokian tokikoak. Egun slow food izen arrotzak batzen dituen elikaduraren bi zutabe horiez mintzo zen Jose Maria Busca Isusi (Zumarraga 1916-1986) gastronomo zumarragarra duela jada 50 urte. Ez da harritzekoa, horrenbestez, gastronomoak Zumarragako baserri askotan egiten zen buzkantzari bultzada eman izana. Izan ere, Zumarraga buzkantzaren zero kilometroa da. Tito Busca semearen hitzetan, «garai batean baserrietan txerri bakarra eta artaldea egoten ziren. Orain ardi esnearekin egindako gazta gailendu da, baina lehen gantza ere probestu, eta buzkantzak egitea oso ohikoa zen. Egun, buzkantzak egiteko ardi gazteen gantza erabiltzen da eta zaporea ez da horren fuertea». Buscak gogoan du aitak tokian tokiko produktuak bultzatzeko zuen xedea: «Baserria suspertu, eta eskualde bakoitzeko produktuak indartu nahi zituen. Zumarragako harakinak buzkantza egitera animatu zituen». Busca Isusik landu zuen beste eremuetako bat bromatologiarena izan zen. Bromatologiak elikagaien produkzioa, manipulazioa eta banaketa ikasten ditu, eta prozesu guztiak osasunari nola lotzen zaizkion aztertzen du.
«Baserria suspertu eta eskualdeko produktuak indartu nahi zituen aitak» Tito Busca (Jose Maria Busca Isusiren semea)
Busca Isusi Zientzia Naturaletan lizentziaduna zen eta semearen hitzetan, «aitzindaria» izan zen, esate baterako, elikadura osasuntsuaren esparruan: «Arrain urdina baztertuta zegoenean gure aita Omega 3 azidoen beharraz aritzen zen, eta gure etxera zetozen bisitariei sardinak ateratzen zizkien aperitibo moduan». Etzi goizean Buzkantza Eguna egingo dute Zumarragan. Garai bateko lehiaketa bertan behera geratu zen iaz, ekoizle faltagatik. Bi harakinek beren buzkantzak dastatzera emango dituzte Euskadi plazako arkupeetan jarriko duten txosnan: Fernando Salegi (Zumarraga) eta Jesus Mari Deba (Ormaiztegi). Horiez gain, odolki salmenta ere egingo dute Deba berak eta Mujika odolki egileek. Bihar eta etzi egingo den Pintxo Lehiaketaren sariak ere etzi banatuko dituzte. Odolkia asko zabaldu da azken urteotan, baina buzkantzaren eremua txikitu egin da. Zumarragan geratzen den ekoizle bakarra Salegi da. San Martinetik Santa Lutzira ekoizpenari eutsiko diola dio, «oraindik ere, buzkantza eskatzen diguten bezeroak ditugu eta».

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Aste honetan hil den Julen Albisua omendu dute Zumarragako jaietako xake txapelketan

2025/06/29
Urretxu eta Zumarraga
2

Antion da gaur festa

2025/07/02
Zumarraga
3

Danborrada arrakastatsua

2025/06/28
Zumarraga
4

Emakumeen lehen ezpata dantzaren 10. urteurrena

2025/07/02
Zumarraga
5

Palestinarekin elkartasun argazkia

2025/06/30
Zumarraga
6

Larrain dantza jendetsua

2025/06/29
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT