Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Gizartea

Elikaduraren zazpi zutabeak

Urretxu eta Zumarraga

Amaia Aierbe eta Amaia Diaz de Monasterioguren nutrizionistek ongizateari buruzko hitzaldi sorta irekiko dute gaur Urretxun. Bertatik Bertara egitasmoaren babesa dute.

2022/05/12
Otamotz

Ongizatearekin, osasunarekin, elikadurarekin eta garaiko janariekin interesatuta daudenek hitzordua dute gaur, Amaia Aierbe eta Amaia Diaz de Monasterioguren nutrizionistek Urretxun gidatuko duten solasaldiarekin. Elikaduraren zazpi pilareak izenburua jarri diote, eta Aizpurunea kultur etxean egingo dute, euskaraz, 18:00etan.

Legazpin ere egingo dute, euskaraz eta gaztelaniaz, maiatzaren 26an, 18:00etan hori ere, Kultur Etxean. Eta Zumarragarako ere jarri dute hitzordua, gaztelaniaz: ekainaren 9an, 18:00etan, Zelai Arizti kultur etxean. Aurretik Ezkion ere izanak dira bi nutrizionistak.

Ongizatea osotasunean

Amaia Aierbe ataundarra eta Amaia Diaz de Monasterioguren oñatiarra daude hitzaldi sortaren atzetik. Biak nutrizionistak dira, eta bakoitzak mundu horretan bere bidea egina badu ere, bat egiten dute «ongizatearen ikuspuntuan», Aierbek azaldu duenez. «Ongizatea osotasunean hartzen dugu, fisikoa eta mentala elkartuta, eta horren inguruan hausnarketa egiteari garrantzia ematen diogu. Hausnarketatik ongizatera iristeko prozesuan gu bidelagun gara».

Ongizatearen kontzeptu horri jarraiki, hitzaldietan, elikaduraz gain, beste gai batzuk ere landuko dituztela zehaztu du Diaz de Monasteriogurenek: «Elikadura izango da oinarria, nutrizionistak garelako, baina osasuna puntu askotatik landuko dugu, eta horietako bat da naturak gure gorputzean eta gure osasunean duen garrantzia». Naturak onura asko dituela eta jan ere naturaren erritmoan jan behar dela dio.

Hitzaldi «praktikoa eta dinamikoa» egingo dute, eta besteak beste, «elikadura, mugimendua, natura eta autozaintza» landuko dituzte. «Hitzaldia baino gehiago, solasaldia izango da, ariketa bat… jabetzeko norberak non dituen hutsuneak eta non indarguneak». Harremanak, autoezagutza, atsedena, arnasketak, janaria prestatzeko moduak, bertako eta garaiko janaria… horiek izango dira solasaldi horretan mahai gainean jarriko dituzten puntuetako batzuk.

Ezkio-Itsasoko eskolan

Proiektu honen ernamuina Ezkio-Itsasoko eskola txikiko jangelan dago. 2015-2016 ikasturtean hasita, bertako eta gertuko ekoizleen produktuekin osatuta Topa jatetxeak haurrei prestatzen dizkien menuekin lagun- tza ematen ari da Diaz de Monasterioguren, Bertatik Bertara egitasmoaren babesarekin. Filosofia hori eta eskaintzen dituen onurak eskolatik herri osora zabaltzeko eskaria jaso zuen, eta horretarako osatu du bikotea Aierberekin. Azken batean, «bertako produktuak balioan jartzea eta horren ondorio den natura zaintzea bizitzako filosofia bat dela erakutsi nahi dugu».

«Naturatik gatoz eta naturara itzultzen gara, eta gure elikadura eta kontsumo ohituretatik abiatuta asko egin dezakegu gure ongizatea eta ingurukoena osatzeko», dio Aierbek. Filosofia edo pentsakera hori zabaltzen Uggasa eta Bertatik Bertara lagungarri izan dituzte bi nutrizionistek.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Musti Taldeak Imanoli oroigarria oparitu dio, eskerrak emateko

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
2

Urolaren Lantarongo garaipen historikoaren 40. urteurrena

2025/05/07
Urretxu eta Zumarraga
3

Urretxu-Zumarragako taldeak irabazi du Lazkaomendiko jaietako herri kirol desafioa

2025/05/04
Urretxu eta Zumarraga
4

1936ko gerrari eta bere ondorenari buruzko dokumentala eta mahai-ingurua, ostegunean Zelai Arizti kultur etxean

2025/05/06
Urretxu eta Zumarraga
5

Gazte bat atxilotu dute Zumarragako geltokian, bi maleta lapurtzea leporatuta

2025/05/05
Zumarraga
6

Emakumezkoen Itzulia Zumarragatik abiatuko da, maiatzaren 16an

2025/05/07
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT