Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Gizartea
Javier Betegi

"Urte asko eman ditut ostalaritzan lanean eta uzteko unea heldu da"

Urretxu

Javier Betegik (Urretxu, 1963) Aldapa taberna utzi eta erretiroa hartu du. Bizitza osoa eman du ostalaritzan. Antzuolako jubilatuen egoitzan eta Aldapan eman ditu urte gehien.

2024/03/27
Otamotz

Non hasi zinen lanean?
Ikastea sekula ez zait gustatu eta 14 urterekin ostalaritzan hasi nintzen lanean. Lehenengo lana Getarian (Gipuzkoa) izan zen, Politena tabernan, udako bi hilabetetan. Hurrengo urtean Orion (Gipuzkoa) lan egin nuen, Itsas-Gain tabernan. 18 urte bete nituen arte ostalaritzan lan egin nuen. 18 urterekin gauza asko nahi dituzu eta ostalaritza utzi nuen eta Bengolea zerrategian hasi nintzen. Zortzi urte egin nituen bertan. Baina ni ostalaria naiz. Umetatik oso argi nuen zer egin nahi nuen. Jendearekin harremana, komunikazioa… gustatzen zaizkit. Ostalaritzan oso jende ezberdina ezagutzen duzu. Gainera, familian ostalaritzan lan egin duen jendea egon da nire aurretik. Bai Mendizabal baserrikoen aldetik eta bai Behibakar baserrikoen aldetik. Nire aita Behibakar baserrikoa zen eta ama Mendizabalekoa. Ni Mendizabalen jaio nintzen.

Bengolea utzi eta ostalaritzara itzuli zinela esan duzu. Nora?
Antzuolako (Gipuzkoa) jubilatuen egoitzako taberna hartu nuen. Gazteekin eta adinekoekin lan egiten nuen. Oso gustura egon nintzen Antzuolan. Oso ondo hartu ninduten. Oraindik harremana dut Antzuolako jendearekin. Oso jende jatorra da.

Zergatik erabaki zenuen Antzuola utzi eta Urretxura itzultzea?
Ni Antzuolan geldituko nintzateke, baina nire emaztea izandakoak, Lolik, Urretxura etortzea komeni zitzaigula esaten zuen. Izan ere, hemen bizi ginen. Urretxun ere oso gustura egon naiz. Hori bai, hau handiagoa da eta hemen gehiago toreatu behar da.

Antzuola ez duzu saltzeko.
Nire birramona Antzuolakoa zela uste dut. Arbola bat gara. Badago zerbait… Energia… Ez dakit.

Antzuolatik etorri zinenean, Aldapa taberna ireki zenuen. Zergatik?
Toki polita da. Herriaren erdian dago eta aukera handiak ematen ditu: arkupea du, terraza jarri daiteke… Loliri eta bioi gustatu zitzaigun, noski. 1999an ireki genuen.

Nolakoak izan dira 25 urte hauek?
Onak, baina une gogorrak ere egon dira. Dena den, bizimodua duzunarekin egin behar duzu. Nire ustez, beti izan naiz gogorra. Horrela irakatsi didate. Hezkuntzak, gurasoek eta ingurukoek nola lan egin duten… eragin handia du. Eta hori baserritik datorren gauza da.

Baserrian jaioa zara, baina kalera jaitsi zinen.
Dena gustatzen zait. Egun, baserrian bizi naiz. Agiñako Urdanbideta baserrian. Oso gustura nago. Mendia eta baserria gustatu egiten zaizkit, baina baserritik bizitzea beste kontu bat da. Asko gustatu behar zaizu. Lotura handia da.

Ostalaritza ere lotua da.
Urte asko eman ditut eta uzteko unea heldu da. Hemendik aurrera, ahal badut, bizi egingo naiz. Ez dut asmo berezirik. Inoiz ez dut behar berezirik izan. Bizi, besterik ez dut nahi. Zer gehiago behar da, ba?

Asko aldatu al da ostalaritza zu hasi zinenetik?
Bai. Egun, beste era batera lan egiten da. Eta batzuk, ordaindu behar dutelako, denetik eska dezaketela uste dute. Eta hori ez da horrela.

Aldapa tabernak zabalik jarraitzen du. Zer esango zenuke erreleboa hartu dutenez?
Ilusio handia dute. Ostalaritza asko aldatu da eta hauek prestatuta daude. Ni nekatuta nago eta horregatik ez naiz garai berrietara egokitzen saiatu. Lekukoa hartu dutenak gazteak dira eta beste indar bat dute. 30 urte nituenean, beraiek bezala nengoen: topera!

25 urte hauetan Aldapa tabernako bezero izan dituzunei zer esango zenieke?
Lehenik eta behin, eskerrak eman. Beste alde batetik, bizikidetzan beti egoten dira gauza onak eta gauza ez horren onak. Gaizki egindakoa barkatzeko, zer esango diet ba! Eta segi dezatela ahal bezain ondo bizitzen!

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Aste honetan hil den Julen Albisua omendu dute Zumarragako jaietako xake txapelketan

2025/06/29
Urretxu eta Zumarraga
2

Gainzuri ikastetxeak erretiroa hartu duten bost irakasle omendu ditu

2025/06/27
Urretxu eta Zumarraga
3

Ispilla kiroldegiko pilates taldeen afaria

2025/06/27
Zumarraga
4

Aritz Kortabarria aktore zumarragarra, EITBren 'Odol ilargia' telesailean

2025/06/27
Zumarraga
5

Danborrada arrakastatsua

2025/06/28
Zumarraga
6

Maitane Vierbucher zumarragarrak Benicassim-en aurkeztuko du bere liburu berria

2025/06/27
Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT