Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Gizartea
Mikel Rodriguez

"Euskal Herriko sagardoa geroz eta hobeto ikusten dut"

Zumarraga

Mikel Rodriguezek (Zumarraga, 1980) Zuhaizti eta Laket tabernetan hasi zuen bere ibilbidea. Egun, hiru gasolindegitako bazkide da. Sagardoan aditua da.

2024/09/03
Otamotz

Nolatan hasi zinen ostalaritza munduan?

Kasualitatez hasi nintzen. Irakasle izateko ikasketak egiten nituen bitartean, asteburuetan Urretxuko Zuhaizti tabernan lan egiten hasi nintzen. Ekain batean hasi nintzen, asteburuetan. Udan hartan egun osoz aritu nintzen eta, azkenean, bost urte eman nituen bertan. Astegunetan Zuhaiztin lan egiten nuen eta larunbatetan Laketen. Zuhaiztin lan egiten nuen gehienbat.

Zergatik gustatu zitzaizun ofizioa?

Zerbitzatzea asko gustatzen zait, baina ez dakit zergatik. Nire bidea hautatzeko garaia heldu zenean, ostalaritza gustatu egiten zitzaidala konturatu nintzen. Horrek ez du esan nahi egunero lanera gustura zoazenik. Egia esan, zerbitzatzen ari naizenean, arazo guztiak ahazten ditut. Jendearekin harremana izatea, jendea gozatzen ikustea, gure lanak jendea pozten duela ikustea… asko gustatzen zait.

Jose Mari Lete izan zen zure maisua.

Hala da. Aholku eta lezio asko eman zizkidan berarekin lan egin nuen urteetan. Egunero. Bere esperientziak markatu egin nau. Berak urteetako lanaren ondoren ikasi zituen gauzak, berehala transmititzen zizkidan. Abantailarekin jokatzen ari zara. Niri urte asko kosta zitzaidan honetaz konturatzea eta zuk nik baino 20 urte gutxiago dituzu, esaten zidan.

Noiz hasi zinen N-1 errepideko Tolosaldea jatetxean?

2006an. 18 urte daramatzat bertan.

Aspalditik ardo kontuan aditua zara, baina egun sagardo kontuan aditua zarelako ere bazara ezaguna.

Zumarragan, Beasainen… Tolosan baino ardo gehiago edaten da. Tolosan sagardozale amorratuak dira. Legorretatik hara, sagardozaleak dira. Oso kultura ezberdinak dira. Han sagardo asko edaten du jendeak. Sagardo ezberdinak, gainera. Horretaz gain, gure jatetxea errepidean dago eta bertan alkohol gutxi edaten da. Hori guztia dela-eta, gure bezeroei sagardo ezberdinak eskaintzea pentsatu genuen. Isastegirekin lan egiten genuen eta Isastegiko Migel Marik proiektu hori aurrera eramatera animatu gintuen. Sei sagardo ezberdinekin hasi ginen eta arrakasta izan genuen. Pixkanaka sagardo eskaintza handitu genuen. Ondoren, Migel Mariren eskutik, sagardo txapelketetara joaten hasi nintzen, epaile bezala.

Noren eskutik ikasi zenuen sagardoaz dakizun guztia?

Fraisoron ikastaro batzuk egin nituen. Oso interesgarriak ziren, baina egunean egoteko denbora asko eskaini behar zaio. Lan estra bat da. Gauza puntualetara bakarrik joaten naiz. Sagardo Forumera, adibidez, oso gustura joaten naiz. Bertan, munduko sagardo ezberdinak probatzeko aukera duzu: Alemaniakoak, Irlandakoak, Italiakoak…

Nola ikusten duzu Euskal Herriko sagardoa?

Oso ondo. Geroz eta hobeto. Sagardoa bideratu egin nahi zuten, baina talde ezberdinak sortu ziren eta ahalegin ezberdinak egin ziren. Elkartu eta Euskal Sagardoa sortu zutenetik, kalitatea asko igo da. 

Zer eman dizu sagardo munduak?

Mundu berri baten ireki dizkit. Ardoarekin gertatzen den bezala, sagardo mota asko daude: hemengo sagardo tradizionala, atzerrikoak, sagardoa egiteko modu ezberdinak, sagar ardoak, izotzeko sagardoa… Betidanik ezagutzen dugun botila berdeaz gain, beste sagardo asko daude. Horrek jolasteko aukera ematen du.

Zuri ze sagardo mota gustatzen zaizu?

Unearen arabera. Ardoarekin bezala gertatzen da: poteatzeko urteko ardoa eta bazkaltzeko ardo ondua. Santa Barbaran edo Antion bazaude lagunekin, sagardo arin bat nahi duzu, egarria kentzeko, jostagarria… Bazkaltzen baldin bazaude, ez da gauza bera entsalada bat edo txuleta bat. Entsalada batekin sagardo arina ondo doa, baina txuletarekin sagardo lehorra, garratzagoa, behar duzu: ahoa gehiago garbitzen dizuna, hurrengo mokaduan gantza hobeto dastatzeko.

Legorretatik harago sagardozaletasun handia dagoela esan duzu, baina Goierrin ere hainbat sagardotegi daude.

Hala da. Oihartekoa, adibidez, izar bat da. Oso gauza onak egiten ditu.

Zer moduz N-1 errepideko Tolosaldea jatetxean?

Lau bazkide gara eta hiru gasolindegi ditugu: Tolosaldea eta Zumarraga-Beasain autobideko biak. 

Tolosakoan denetik eskaintzen duzue.

Denetik: pintxoak, ogitartekoak, errazioak, plater konbinatuak, eguneko menua eta menu berezia.

Gipuzkoako gasolindegi ezagunenetako bat izatea lortu duzue. Nola?

Normalean, errepideetako tabernak eta jatetxeak hotzak izaten dira. Asko, ostalaritza gustatzen zaion jendeari lotsa emateko modukoak izaten dira. Pelik [Jose Mari Lete] gure lana herrian ikasitakoa errepidera eramatea zela esaten zuen. 

Ze bezero dituzue?

Gehienak bertakoak dira. Hondartzatik, ospitaletik, Realaren partida ikustetik… etxera doazen askok gurean gelditzeko ohitura dute. Inguruko langile asko ere gurera etortzen dira bazkaltzera. Inguruko herrietako gazte kuadrillak ere etortzen dira. Goizeko ordubatak arte egoten dira bertan, gu Urretxuko Osaba tabernako terrazan egoten ginen bezala. Ezin gara kexatu.

Zuena lan gogorra al da?

Gure langileek lan ordutegia dute eta guk, Pelik esaten zuen moduan, perdigoiarekin tiro egin behar dugunean perdigoiarekin tiro egiten dugu eta balarekin tiro egin behar dugunean, balarekin. Azkenaldian bala asko… Nahikoa langile duzunean ondo moldatzen zara eta langile falta duzunean denbora gehiago eman behar duzu bertan.

Nola ikusten duzu etorkizuna?

Gauza asko eskaintzen dizkigute, baina eskuartean dugunarekin nahikoa dugu. Gauzak pixkanaka egin behar dira. Bestela, kolpea sekulakoa izan daiteke. Ez da bidezidorrik hartu behar. Trena trenbide gainean dugu eta lanean gogor jarraitzea da kontua.l

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Mitxel Badiolaren heriotzaren lehen urteurrena

2025/05/11
Urretxu
2

Aitxitxe Fest jaialdia egingo dute hilaren 31n, Haritz Berasategiren oroimenez

2025/05/09
Urretxu eta Zumarraga
3

Elene Letek ez du Realean jarraituko

2025/05/10
Zumarraga
4

Urretxu eta Zumarragako udal ordezkariek eta langileek Euskaraldiarekin bat egin dute

2025/05/10
Urretxu eta Zumarraga
5

Aner Arozena zumarragarrak eta Adirane Peñagarikano urretxuarrak irabazi dute Izazpiko Igoera

2025/05/11
Urretxu eta Zumarraga
6

Unai Elias xake jokalariak Goierriren Udaberriko Opena irabazi du

2025/05/12
Urretxu eta Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT